We krijgen steeds meer vragen van onze trouwe kijkers. Leuk dat jullie meedenken en jullie vragen en jullie tactische voetbalvraagstukken met ons willen delen. We borduren dit keer voort op een vraag van Jim Willemsen. Hij wil graag weten hoe je kan voorkomen kwetsbaar te zijn in de omschakeling zodra je in de opbouw de bal verliest in het spelsysteem 1-3-4-3.

Probleemstelling: Hoe zorg je dat je organisatorisch goed gepositioneerd staat zodat je niet kwetsbaar bent als je in de opbouw de bal verliest in het spelsysteem 1-3-4-3?Tip #1 Niet in paniek raken en linies kort houden
Allereerst moet je zorgen dat je niet in paniek raakt wanneer je in de opbouw een keer een foute inspeelpass maakt of als speler de bal verliest aan een tegenstander. Zolang je niet zonder na te denken met zijn allen uit positie gaat lopen en de organisatie bij elkaar houdt, kan er namelijk niet snel iets gebeuren. De tegenstander is vaak nog 40-60 meter verwijdert tot het doel. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk de linies kort bij elkaar houdt in zowel de horizontale veldbezetting als verticale veldbezetting. Hiermee voorkom je dat je ruimte in je rug weg geeft en dat de lopende mensen in de diepte aangespeeld kunnen worden.

Tip #2 Niet vooruit lopen als er geen druk is
Daarnaast moet er vanuit tactisch oogpunt nagedacht worden of je uit je positie moet lopen om druk te zetten op de bal. Een stelregel die vaak gebruikt wordt: geen druk op de bal = niet vooruit druk zetten. Anders loop je namelijk het risico ruimte in je rug weg te geven waar de tegenstander van kan profiteren. Mocht er veel ruimte in de rug zijn, zorg dan eerder dat je verdedigende linie een aantal meters achteruit zakt. Dit gaat vaak in overleg en na coaching van de keeper, die in deze situatie een belangrijke rol heeft.

Tip #3 Verdedigen vanuit de bal
Vaak wordt er door spelers (en soms door trainers) gedacht vanuit het verdedigen van je directe tegenstander. De positie van de bal is echter leidend voor het kiezen van positie op het veld. Met name vanuit een verdedigend oogpunt. Ander kan je nooit de linies kort bij elkaar houden en voorkomen dat tegenstanders in de diepte om de bal vragen. Zorg er dus voor dat vanuit de positie van de bal wordt verdedigd. Is de bal rechts zal de as naar binnen moeten knijpen, net zoals de linkerkant van het veld. Dit geldt ook andersom als de bal aan de linker kant van het veld is uiteraard.