We krijgen nog steeds vragen van onze kijkers binnen. We krijgen nog steeds vragen van onze kijkers binnen. Dit keer de vraag: hoe kan je verdedigen en drukzetten in 1-4-3-3 tegen 1-4-4-2 met een vlak middenveld.

Probleemstelling:

Hoe kan je vanuit de formatie 1-4-3-3 drukzetten en verdedigen tegen een tegenstander die 1-4-4-2 speelt met een vlak middenveld?

Tip #1 Zone dekken

Je kan ervoor kiezen om met je backs door te dekken op de middenvelders van de tegenstander. Hierdoor komt er echter veel ruimte achter je verdediging te liggen waarbij de centrale verdedigers 1 tegen 1 komen te spelen. Daarom zouden wij kiezen om gewoon vanuit 'zone dekking' te spelen vanuit de achterste linie en meer naar achter te verdedigen.

Tip #2 Overtal op middenveld

Een voordeel van het drukzetten door in te zakken met de voorste linie is dat je een middenvelder overhoudt. Deze kan de ballen richting de voorste linie van de tegenstander eruit lopen.

Ook bij balverovering staat vaak deze middenvelder met de punt naar achter vaak vrij omdat hij/zij géén directe tegenstander heeft. Als deze snel de bal kan krijgen zodra je de bal verovert, kan je door middel van een overtal (3 tegen 2) op het middenveld ook in de counter een tegenaanval plaatsen.