Dit keer staat wederom de speelwijze 1-4-4-2 centraal. Daartegenover speelt de tegenstander vanuit een 1-4-3-3 systeem. We bespreken de tweede fase van de opbouw waarbij we willen laten zien hoe je het spel moet verplaatsen van links naar recht of omgekeerd. Het spelen van een diagonale pass en het juist positiekiezen ten opzichte van de bal is daarbij doorslaggevend. Het wil niet altijd betekenen dat je aan de kant van de bal ook verder of vooruit kunt voetballen.

Probleemstelling: Hoe kan je het spel verplaatsen via de verdediging of het middenveld door gebruik van de wisselpass?Tip #1 Spelverplaatsing via laatste linie
Een veel gebruikte manier om het spel te verplaatsen is via de verdedigende linie. Door de bal vanaf de zijkant via een van de centrale verdedigers te spelen is spelverplaatsing mogelijk. Het beste zou zijn om via het centrum de bal schuin vooruit naar een middenvelder te kunnen spelen als deze bal vrij is. Deze zou namelijk het middenveld in kunnen dribbelen.

Tip #2 Spelverplaatsing via het middenveld
Beter dan terugvoetballen is natuurlijk het spel verplaatsen via het middenveld. Door iets schuin achter de bal positie te kiezen als middenvelder kan de bal ingespeeld worden. Door opengedraaid te staan als middenvelder, heb je het hele speelveld voor je en kan je op basis van de loopacties een keuze maken uit: diep, breed of terug spelen.

Tip #3 Wisselpass
Een bal die maar weinig spelers in hun arsenaal hebben zitten om deze met hoge succesratio te spelen, is de wisselpass. Doordat een tegenstander vaak 'kantelt' naar de kant van de bal, komt er ruimte aan de breedte van de andere kant van het veld. Ideaal voor een vleugelverdediger of middenvelder om in die ruimte te duiken.

Tip #4 Naar voren voetballen
Wanneer een tegenstander druk zet op je middenveld (vaak zal tegenstander dan kiezen om 1 op 1  te spelen over het gehele veld) is het natuurlijk veel handiger om de middelste linie over te slaan en de bal in de ruimte te spelen waar één van de twee spitsen is ingedoken. Door de bal te 'zekeren' (=niet proberen te draaien, maar de bal vast te houden) en te wachten op de aansluiting vanuit het middenveld, kan je zo ook doorvoetballen naar voren toe.