voetbalomgeving-homepage-image

Positiespel met ruit op middenveld in 1-4-4-2 (11 tegen 11)

We blijven leuke vragen en suggesties krijgen van kijkers die een specifieke situatie willen behandelen in een tactiekvideo. Blijf dit vooral doen, we zijn gek op uitdagende voetbalsituaties. Vandaag een video over het positiespel en de veldbezetting binnen 1-4-4-2 met een ‘ruit’ op het middenveld. Je kan op twee manieren spelen met een ruit op het middenveld. Namelijk met een brede ruit of met een smalle ruit. Hieronder een aantal oplossingen of mogelijkheden beschreven die kunnen bijdragen aan langduriger balbezit op het middenveld door een goed positiespel: 

Oplossing #1 Spelen met een brede ruit 

Graag zie je dat bij balbezit aan de zijkant van het veld de middenvelders en backs het speelveld maximaal breed maken. Dit zorgt voor veel ruimte tussen de linies op het middenveld. Door middel van loopacties kan deze ruimte benut worden voor bijvoorbeeld: de controlerende middenvelder, aanvallende middenvelder of een doorschuivende centrale verdediger. De spitsen spelen naast elkaar. Het zou namelijk niet logisch zijn om te spelen met een diepe spits en een schaduw spits, aangezien de schaduw spits dan in de weg loopt bij de diepe aanvallende middenvelder. 

Oplossing #2 Spelen met een smalle ruit 

Door te spelen met meerdere middenvelders die dichter bij elkaar staan, kan je ook zorgen voor afwisseling en dynamiek binnen het positiespel. Zo kan bijvoorbeeld een middenvelder de ballijn open maken voor een centrale verdediger die in de opbouw zo de bal voorwaarts kan spelen. Met een vleugelverdediger die mee doet in het positiespel kan zodoende weer een driehoekje gemaakt worden. De pass-lijnen worden door deze loopactie ook kleiner en zorgt voor minder risico. 

Oplossing #3 Opbouwen met drie centrale verdedigers 

Het is ook mogelijk om de verdedigende middenvelder terug te laten zakken tussen de twee centrale verdedigers. Je gaat hierdoor de opbouw spelen met drie spelers. Je vleugelverdedigers moeten hierdoor wel hogerop gaan staan, anders blijft er geen ruimte over om de opbouw te spelen en wordt het de tegenstander makkelijk gemaakt om druk te zetten. Voor de dynamiek in je aanvallende linie kan je kiezen om met twee spitsen onder elkaar te spelen. Dit vereist wel een bewegend duo voorin, maar is voor verdedigers van de tegenstander veel minder makkelijk om te verdedigen. Deze hebben namelijk geen vast man en moeten constant communiceren bij loopacties, wie welke speler oppakt. Waar communicatie vereist is, ontstaat vaak ruis, waar je met de aanvallers van kan profiteren.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email