Dit keer staat de speelwijze 1-4-4-2 centraal. Daartegenover speelt de tegenstander vanuit een 1-4-3-3 systeem. We bespreken net zoals in onze eerdere video's over het spelsysteem 1-4-3-3, als eerste de opbouw van achteruit in de eerste fase van het spel. Hoe kan je van achteruit de bal door middel van positiespel en zonder het spelen van de lange bal, vooruit krijgen naar de volgende linie(s).

Probleemstelling: Hoe kunnen we de juiste accenten leggen in het positiekiezen in de opbouw om ervoor te zorgen dat we door middel van positiespel vooruit komen met de bal.Tip #1 Veldbezetting groot maken
Speel je tegen een tegenstander die vanaf het begin de posities vastzet zodat je niet kunt opbouwen via het centrum? Zorg dan dat je de veldbezetting naar achteren zo groot als mogelijk maakt. Dit betekent dat de posities 3 en 4 (centrale verdedigers), naast het 16-metergebied positiekiezen om zo de ruimtes te vergroten. Er zullen weinig tegenstanders zijn die dan nog doordekken. Met als risico dat ze vanuit de tweede bal teveel ruimte weggeven en zo alsnog onder druk komen te staan. Zorg dat de keeper altijd de bal in het spel probeert te brengen over de grond. Bij eventueel drukzetten van de tegenstander, kan de bal altijd teruggespeeld worden en vanuit daar lang getrapt worden.

Tip #2 Spelen van schuine passes
Belangrijk in de opbouw en eigenlijk ook in de rest van het positiespel, is het principe om gebruik te maken van schuine passes. Hiermee staat de ontvangende speler altijd voor een gedeelte opengedraaid en kan hij/zij een beter vervolg geven aan het spel.  Rechte passes zijn namelijk makkelijker te verdedigen. Daarnaast kost het ook meer tijd om dan met de bal open te draaien en het spel naar de juiste ruimte te verplaatsen.

Tip #3 Mensen overslaan
Probeer te zorgen dat je mensen overslaat wanneer deze mogelijkheid er is. Hiermee laat je de tegenstander namelijk meer meters overbruggen. Door het overslaan zul je ook zien dat je meer spelers van de tegenstander met 1 pass voorbij kunt spelen.

Tip #4 Doorbewegen derde man
Met goede doorbeweging van de derde man kun je ervoor zorgen dat je met je gezicht naar de goal van de tegenstander gepositioneerd staat.  Het welbekende 'driehoekje' spelen is hier een goed voorbeeld van. Dit geeft rust in het positiespel en zorgt voor minder balverlies. Iemand die met zijn rug naar de tegenstander staat en gaat proberen te draaien heeft een grotere kans op balverlies. Dit zijn dan extra (onnodige) meters die je team moet maken.