Dit keer staat wederom de speelwijze 1-4-4-2 centraal. Daartegenover speelt de tegenstander vanuit een 1-4-3-3 systeem. We bespreken de tweede fase van de opbouw waarbij we willen gaan zorgen voor een extra aanspeelpunt op het middenveld. Hoe kan je een extra middenvelder creëren om zo vooruit te kunnen voetballen of het spel te kunnen verplaatsen. In de vorige video heb je kunnen zien hoe we in de opbouw onder druk van de tegenstander overgaan van een 4-4-2 naar een 3-5-2 systeem in de opbouw.

Probleemstelling: Hoe kunnen we gebruik maken van het middenveld in de opbouw en zorgen dat door goed positiespel er een vrij middenvelder wordt aangespeeld?Tip #1 Vleugelverdedigers vrijspelen
Als de centrale verdediger op de juiste wijze positie kiest iets aan de binnenkant van het veld, kan hij door middel van een schuine pass de vleugelspeler aanspelen. Deze kan op zijn beurt de driehoek maken met een middenvelder om zo verder te kunnen voetballen.

Tip #2 Middenveld aanspelen tussen de linies
Doordat je met vijf middenvelders speelt en de tegenstander bijna nooit de keuze zal maken om dit ook te doen, kan je door middel van goede loopacties zorgen dat er een middenvelder tussen de linies kan worden aangespeeld in de opbouw. Hierdoor kan je de driehoek maken met de vrijstaande vleugelverdediger die is doorgeschoven of via een van de andere middenvelders.

Tip #3 Aansluiting derde man
Wanneer er vanuit het centrum opgebouwd wordt en de ballijn vrijgemaakt kan worden naar de diepste middenvelder (of eventueel zelfs een van de uitgezakte aanvallers), kan de bal worden ingespeeld met het idee om deze te laten vallen op een bijgesloten middenvelder. Dit noemen we in het voetbal vaak de 'derde man'. Deze staat met zijn gezicht naar het doel van de tegenstander en kan het spel beter voortzetten dan iemand met zijn rug naar het doel toe.

Tip #4 Spelverplaatsing
Wanneer je een middenvelder hebt weten vrij te spelen kan je er ook voor kiezen om het spel te verplaatsen in de breedte van het veld. Tegenstanders zijn namelijk vaak geneigd om de kantelen naar de kant waar de bal is. Door een aantal keer het spel te verplaatsen op het middenveld ontstaat er ruimte en tijd voor de aanvallers om de juiste loopacties te maken in de diepte.