Dit keer staat wederom de speelwijze 1-4-4-2 centraal. Daartegenover speelt de tegenstander vanuit een 1-4-3-3 systeem. We bespreken de derde en laatste fase. Dit is de fase vanaf iets over de helft van de tegenstander, tot en met het doel van de tegenstander.

Probleemstelling: Hoe zorg je voor goede aansluiting vanuit het middenveld naar het doel van de tegenstander? Tevens ervoor ervoor zorgen dat je in de omschakeling goed staat.Tip #1 Binnenkant ondersteunen
Zorg bij het aansluiten altijd voor een ondersteuning schuin onder de speler met de bal. Deze bal kan namelijk altijd gespeeld worden en heeft weinig kans op balverlies. Daarnaast dekt deze speler vaak de ruimte achter en voor zich bij eventueel balverlies.

Tip #2 Bezetting as vanuit opbouw
Dit is in het voetbal een veelgemaakte fout. Door niet aan te sluiten vanuit de linies en de as van het veld, ontstaat er veel ruimte op het middenveld. Bij eventueel balverlies is dit dodelijk, omdat de tegenstander zo gemakkelijk een counter kan inzetten. Door vaak maar 15-20 meter aan te sluiten kan je zo in de as van het veld worden aangespeeld voor de spelverplaatsing, maar nog belangrijker een tegenaanval voorkomen bij balverlies.

Tip #3 Opengedraaid positie kiezen
Door breed, op dezelfde hoogte als je tegenstander positie te kiezen kan je door het juist spelen en meenemen van de bal gemakkelijk je directe tegenstander voorbij spelen. Hierdoor creëer je weer een extra overtal in de voorste linie, waardoor het krijgen van kansen en scoren van een goals gemakkelijker wordt.

Tip #4 Rol vleugelverdediger bij omschakeling
Een onderschatte en onderbelichte positie op het moment dat de bal aan de andere kant van het veld is, is de positie van de vleugelverdediger aan de andere kant van het veld dan waar de bal is. Als deze te ver naar buiten gepositioneerd staat, kan hij bij eventueel balverlies niet ingrijpen en drukzetten op een van de middenvelders van de tegenstander. Het opendraaien en diep spelen van deze middenvelder kan leiden tot extra te lopen meters van het gehele team. Energie waar je aan het eind van de wedstrijd misschien wel je voordeel mee kunt behalen.