Tijd voor een nieuw Nederlands elftal

Voor de tweede keer op rij mist het Nederlands elftal een eindronde. In 2016 ontbrak Oranje op het EK, volgend jaar zomer wordt er ook toegekeken als het WK op het programma staat. IJsland, Ierland, Noord-Ierland en Zweden zijn er mogelijk wél bij in Rusland. Landen die, zeker tot voor kort, bekend stonden als kleinere voetballanden dan Nederland. Hoe kan Nederland ervoor zorgen dat er in de toekomst wél weer wordt gespeeld op een EK of WK? Voetbalomgeving heeft enkele tips voor het nieuwe Nederlands elftal. Vandaag deel I.

- Team op één, individu op twee

De spelers van landenteams als IJsland en Zweden spelen niet bij grotere clubs dan die van Nederland. Individueel beschikken ze niet over de kwaliteiten van onze spelers, maar bij hen staat het team op één. Het individu is ondergeschikt. Kwaliteit zit ‘m misschien minder in individuele kwaliteit, maar meer in het zijn van een team. Focus daar meer op.

- Zorg voor het beste plan

Als je niet de beste spelers hebt, moet je wel het beste plan hebben. Laat ons klassieke systeem van 4-3-3 los, met statische buitenspelers, spits en middenvelders. Door gebrek aan kwaliteit kunnen wij dit lastige, ‘heilige’ systeem nu niet goed uitvoeren. Zoek een speelplan dat beter ligt bij de spelers die we tot onze beschikking hebben. Varieer met je opstelling, probeer de zwakke punten die je hebt te verbloemen.