De nachtmerrie van een voetballer: een afgescheurde kruisband - deel 1Vaak lezen we erover in de krant. Een voetballer loopt ernstig knieletsel op. Als er wordt gesproken over een ernstig letsel van de knie dan duidt dat vaak op een scheuring van de voorste kruisband. In het geval van een bekende voetballer haalt zo'€™n bericht vaak de krant, maar natuurlijk gebeurd dit ook vaak genoeg in het amateurvoetbal. De periode van afwezigheid is lang, namelijk gemiddeld 9 maanden.

Hoe ontstaat een gescheurde kruisband?Het is een non-contact traumaletsel (blessure). Dat wil zeggen dat de voetballer zonder toedoen van een tegenstander deze blessure oploopt. Bij een explosieve actie waarbij de voetballer aanzet tot een sprint in een andere richting zakt hij of zij plotseling door de knie. Het onderbeen draait naar buiten terwijl de voet contact houdt met de grond en de knie draait naar binnen, waardoor er een X-stand van de knie ontstaat. In deze situatie kan de voorste kruisband afscheuren. Dan is er dikwijls een knak te horen en in veel gevallen wordt de knie snel dik.

 

gescheurde-kruisband-kevin-strootman

Kevin Strootman scheurt in deze actie (zie foto) de voorste kruisband van zijn linkerknie. Op 9 maart 2014 tijdens het uitduel tegen Napoli zakte hij door zijn knie. Hier zie je duidelijk dat het onderbeen naar buiten en het bovenbeen naar binnen draait. De international bleek niet alleen zijn voorste kruisband te hebben gescheurd. Ook beschadigde hij zijn meniscus en scheurde hij de binnenband in zijn knie.Het is verstandig in deze situatie een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Door middel van tests kan er worden vastgesteld of er sprake is van voorste kruisbandletsel. Als er na consult nog steeds twijfel bestaat kan men besluiten om aanvullend onderzoek te doen middels een röntgenfoto en een MRI-scan. Deze onderzoeken zullen de diagnose bevestigen en constateren of er misschien extra schade is ontstaan aan de meniscus of het kraakbeen.De arts zal komen met een slecht nieuwsverhaal. Een kruisband kan niet genezen en er zal een operatie volgen. De operatie zal worden gedaan door een orthopedisch chirurg. Tegenwoordig wordt een deel van de hamstringpees gebruikt als nieuwe kruisband. De nieuwe kruisband heeft 6 tot 9 maanden nodig om stevig in het kniegewricht te groeien. Daarom is het belangrijk te wachten met voetballen totdat de nieuwe kruisband optimaal vastgegroeid is en sterk genoeg is om explosieve bewegingen in alle richtingen aan te kunnen.

De revalidatietijd is lang. Gemiddeld zal de voetballer samen met de fysiotherapeut 9 maanden bezig zijn om te herstellen en wedstrijdfit te zijn. Vanaf het eerste moment na de operatie kan de voetballer al oefenen. Dit zal altijd in overleg moeten gebeuren met de fysiotherapeut die kan aangeven welke oefeningen geschikt zijn. In eerste instantie zal de voetballer samen met de fysiotherapeut moeten werken aan de mogelijkheid tot het voldoende kunnen buigen en strekken van de knie. Dit zal steeds eenvoudiger worden naarmate de zwelling in de knie afneemt. Gedurende de gehele revalidatietijd zal de voetballer regelmatig op de proef worden gesteld om therapietrouw te blijven. De revalidatie is intensief en lang en daarvoor is motivatie en doorzettingsvermogen voor nodig.

Is het mogelijk om de kans op het ontstaan van dit knieletsel te verkleinen door gerichte training? Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van dit knietrauma? Dat zijn terechte vragen die bij menig voetballer en trainer naar boven komen na het lezen van deze column. In de volgende column zal ik hier op terugkomen en duidelijkheid geven óf dit knietrauma voorkomen kan worden en welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van dit letsel. Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van deze column kan je mij deze natuurlijk altijd stellen via de expert-pagina.