Haagse bluf en Duitse mentaliteit in Venlo

VVV Venlo werd vorig seizoen kampioen in de Jupiler League. In de Eredivisie verbazen de Limburgers voorlopig vriend en vijand. Na zeven wedstrijden heeft de ploeg van trainer Maurice Steijn al twaalf punten. VVV Venlo is de nummer zeven, slechts met één punt achterstand op Ajax. Maar waarom presteert de ploeg zo goed? Is dat geluk of zit er een heldere visie achter? Voetbalomgeving zocht het uit.

Niet klagen, wél hard werken

Bij VVV Venlo wordt er niet geklaagd. Ook niet toen er in de voorbereiding slechts twaalf spelers beschikbaar waren en er even geen vast trainingsveld was. De spelers pakten zonder morren de spullen op en gingen aan de slag. Die mentaliteit, vaak omschreven als Duits, is iets waarop bij VVV Venlo wordt gescout. Gedrag en karakter zijn erg belangrijk voor de scouting van VVV Venlo. Een speler kan nog zo goed zijn, maar als zijn gedrag niet bij de club past dan wordt hij niet gekocht.

Succesvolle voorbeelden daarvan zijn de twee Duitsers die afgelopen zomer in Venlo neerstreken, keeper Lars Unnerstall en spits Lennart Thy. Zij nemen hun Duitse mentaliteit mee naar Nederland en passen perfect bij de filosofie van VVV Venlo.

Aanvallende speelwijze

VVV Venlo is geen ploeg die zich ingraaft en loert op een halve kans per wedstrijd. Nee, de ploeg zet hoog druk bij balbezit van de tegenstander en wil zo de fouten afdwingen. In balbezit proberen ze verzorgd en aanvallend te spelen; ze willen een aanval eindigen met veel mensen rond de zestienmeter van de opponent. Hun aanvallende voetbal loont. Ze hebben geen punten gestolen, maar op hun eigen manier gepakt. Dat is bewonderingswaardig.

De ploeg combineert de Haagse bluf van Steijn met Duitse mentaliteit. Samen met zowel hun on-Nederlandse manier van scouten als voetballen, zorgt dat voorlopig voor een heel knappe prestatie van de promovendus.